Mesajul Primarului Mircia Gutău cu ocazia Zilei Europei

Sărbătorim Ziua Europei într-un context în care Uniunea Europeană se află la o răspântie. Această structură din care facem parte oficial de la 1 ianuarie 2007 a ajuns într-un moment în care va trebui să ia unele decizii importante în ceea ce priveşte dezvoltarea sa viitoare. Se vorbeşte de mai multe viteze, se vorbeşte de exit-uri, de activarea de sancţiuni împotriva unor membri, de euroscepticism şi birocraţie, iar spaţiul Shenghen şi zona Euro sunt precum mirajele din deşert: le vedem, dar nu putem ajunge la ele.

Poate tocmai de aceea ziua de astăzi, 9 mai – Ziua Europei din care ne bucurăm că facem parte geografic şi instituţional, este un bun prilej de a ne gândi mai adânc la unele din valorile care stau la baza acestei Uniuni: respectul faţă de ceilalţi, toleranţa faţă de moduri diferite de gândire, acceptarea unor căi particulare de rezolvare a problemelor cu care ne confruntăm.

Românii au fost, sunt şi vor fi europeni, indiferent de apartenenţa la o zonă monetară, instituţie sau spaţiu geografic. Ne exprimăm, de aceea, cel mai adânc respect pentru orice construcţie europeană şi ne aşteptăm să fim trataţi cu acelaşi respect şi de către partenerii noştri de pe acest bătrân continent. Pentru că numai în felul acesta vom putea duce mai departe construcţia laborioasă şi extraordinară care este Uniunea Europeană.

La Mulţi Ani Europei unite în diversitatea ei atât de fascinantă!

La Mulţi Ani României europene!

La mulţi ani tuturor românilor – cetăţeni deplini ai Europei pe care o sărbătorim astăzi!

Citit de 1672 ori
Top