Acest site folosește cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimați acordul pentru folosirea cookie-urilor.

Balanca Paul

Balanca Paul

Manifestările dedicate „Zilelor Râmnicului” au continuat, duminică, 19 mai 2019, în Scuarul „Mircea cel Bătrân” cu două concerte de muzică pop și pop-opera susținute de Paula Seling și de Cezar Ouatu, iar în deschidere Corul „Euphonia” al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” a prezentat publicului vâlcean un recital.

Sâmbătă, 18 mai 2019, în prima zi a evenimentelor dedicate „Zilelor Râmnicului”, în Scuarul „Mircea cel Bătrân”, au avut loc mai multe concerte. Începând cu ora 18:00, au cântat artiștii Orchestrei „Rapsodia Vâlceană” și soliștii Cristina Udrea, Mioara Raica, Alin Pavelescu, Luminița Tănăsie, Rodica Nicolescu, Ana Maria Iorga. La ora 19:30 au urcat pe scenă Trupa DANS AS a Palatului Copiilor București. Seara s-a încheiat cu un concert de muzică populară cu Marius Zorilă, Lavinia Goste și taraful.

Onorată asistenţă,

Salonul Naţional de Literatură şi Artă ”Rotonda Plopilor Aprinşi”, ajuns anul acesta la cea de IX-a ediţie şi însoţit de Festivalul Cărţii la Râmnic, a devenit un preambul nelipsit al ultimelor ediţii ale Zilelor Râmnicului, când serbăm prima atestare documentară a municipiului de la 20 mai 1388.

Evenimentul legat atât de strâns de principala manifestare identitară a Râmnicului este cu atât mai remarcabil cu cât se derulează într-o organizare şi finanţare exclusiv private, dovedind că există un mare interes, atât din partea unor structuri non-guvernamentale, cât şi din cea a unor sponsori, pentru iniţierea unor evenimente culturale de calibru. Cred că nu greşesc dacă spun că ansamblul format din Salonul ”Rotonda Plopilor Aprinşi” şi din Târgul de Carte reprezintă cea mai importantă manifestare de acest fel care se derulează anual în Râmnic.

Iar pentru această poziţie meritorie i se cuvin aduse mulţumiri iniţiatorului acestor evenimente, celui care a pus în fapte o frumoasă idee şi care nu s-a lăsat învins de niciuna din multele greutăţi inerente unui asemenea amplu demers. Pentru toate acestea, îmi face o deosebită onoare să îl felicit pe domnul Ioan Barbu, Cetăţean de Onoare al municipiului, atât cu ocazia unei noi ediţii - sunt convins reuşite! - a Salonului, cât şi cu prilejul aniversării de ieri, când a împlinit o venerabilă, dar nu mai puţin frumoasă vârstă.

Vă doresc La Mulţi Ani, vă urez multă putere pentru a ne încânta şi cu alte astfel de ocazii şi vă asigur de tot respectul Municipalităţii Râmnicului şi al întregii comunităţi locale!

Ca în fiecare an, de Praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, poliţiştii locali din Râmnicu Vâlcea sărbătoresc Ziua Poliţiei Locale. La evenimentul ”porţi deschise” care se va desfăşura marţi, 21.05, între orele 10.00 – 12.00, la sediul Direcţiei Poliţiei Locale din Calea lui Traian nr. 94 şi-au anunţat participarea, până în prezent, aproape 100 de elevi de la şcoli şi grădiniţe din oraş, cărora li se vor prezenta autovehiculele de intervenţie din dotare, precum şi echipamentul folosit de poliţiştii locali. Ziua Poliţiei Locale a fost stabilită în data de 21 mai prin Legea nr. 138/2015, care modifică Legea nr. 155/2010 a Poliţiei Locale, şi se sărbătoreşte începând din anul 2016.

Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a primit ”undă verde” pentru includerea în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii pentru anul 2020 a proiectului de construire a unui nou stadion pe locul celui existent lângă Parcul Zăvoi. Municipalitatea a transmis în cursul lunii trecute către CNI ultimele documente solicitate, printre care s-au numărat HCL nr. 77/28.03.2019 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici conform Devizului General aferent Documentaţiei tehnice pentru obiectivul ”Reabilitare Complex Sportiv 1 Mai din Municipiul Râmnicu Vâlcea, judeţ Vâlcea”, Certificatul de Urbanism emis în 20 decembrie 2018, Studiul de fezabilitate, cel geotehnic şi expertiza tehnică. Viitorul stadion va avea 8.500 de locuri, pistă de atletism şi va fi amplasat între două parcuri – vechiul Parc Zăvoi la Est, iar la Vest Parcul ”Ştirbei Vodă”, al cărui proiect se află la acest moment în faza de contractare pentru o finanţare nerambursabilă la Agenţia de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

Sâmbătă, 18 mai

10.00, Scuarul Mircea cel Bătrân - Deschiderea oficială a Târgului Meşterilor Populari Vâlceni

10.00, Scuarul Mircea cel Bătrân - Deschiderea oficială a Târgului de Carte

10.00, Scuarul Mircea cel Bătrân - Concursul Naţional de Automodele, demonstraţie de automodele

10.00, Cinema ”Geo Saizescu” - Festivalul "Flori de cântec românesc", secţiunea canto pop românesc şi internaţional

11.00, Galeria ”Artex” - vernisajul expoziţiei ”Mirajul Culorii”, Pictori la Rotonda Valahă (expoziţie de grup)

  1. 00, Galeria Cozia Pasaj 1 - vernisajul Expoziţiei Tudor Meiloiu, Expoziţie personală de pictură

13.00, Galeria Cozia Pasaj 2 - vernisajul Expoziţiei Doru Drăguşin, Expoziţie personală de artă plastică

14.00, Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” - ”Cupa Râmnicului” la baschet

15.00, Parcul Zăvoi - ”Cupa Râmnicului” la patine cu role, trotinete

16.30, Muzeul de Artă ”Casa Simian” - vernisajul Expoziţiei personale de pictură Ion Aurel Gârjoabă şi al Expoziţiei de caricaturi Mihai Pânzariu Pim

18.00, Filarmonica ”Ion Dumitrescu” - Deschiderea Festivalului ”Tinere Talente”; Recital de muzică de cameră (Studenţi ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Republica Moldova); “Cântând în fapt de seară”

18.00, lacul din Parcul Zăvoi - Concursul Naţional de Automodele, demonstraţie de navomodele

18.00, Scuarul Mircea cel Bătrân - Concert de muzică populară cu Orchestra ”Rapsodia Vâlceană”, Cristina Udrea, Mioara Raica, Alin Pavelescu, Luminiţa Tănăsie, Rodica Nicolaescu, Ana Maria Iorga

18.00 – 02.00 - ”Noaptea Europeană a Muzeelor”: intrare gratuită la Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă şi Casa Memorială ”Anton Pann”

18.30, Muzeul Satului Bujoreni - vernisaj Expoziţie de icoane

19.30, Scuarul Mircea cel Bătrân - Spectacol Dansuri Populare, Trupa DANS AS, Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti

20.30, Scuarul Mircea cel Bătrân - Concert de muzică populară cu Marius Zorilă, Lavinia Goste şi taraful

Duminică, 19 mai

10.00 – 20.00, Scuarul Mircea cel Bătrân - Târgul Meşterilor Populari Vâlceni

10.00 – 20.00, Scuarul Mircea cel Bătrân – Târgul de Carte

10.00, Cinema ”Geo Saizescu” - Festivalul ”Flori de cântec românesc”, secţiunea canto popular

10.00, Casa de Cultură a Sindicatelor - Spectacolul pentru copii ”Micul Prinţ”, adaptare după povestea lui Antoine de Saint-Exupéry

10.00, Scuarul Mircea cel Bătrân - Concursul Naţional de Automodele, demonstraţie de automodele

11.00, Galeria ”Artex” - Recital susţinut de elevii Liceului de Arte ”Victor Giuleanu”

12.30, Casa de Cultură a Sindicatelor - Spectacolul pentru copii ”Micul Prinţ”, adaptare după povestea lui Antoine de Saint-Exupéry

18.00, Filarmonica „Ion Dumitrescu” - Recital susţinut de membrii Fundaţiei Culturale ”Remember Enescu”

18.00, lacul din Parcul Zăvoi - Concursul Naţional de Automodele, demonstraţie de navomodele

18.15, Scuarul Mircea cel Bătrân - Recitalul Corului ”Euphonia” al Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”

19.20, Scuarul Mircea cel Bătrân - Concert de muzică pop şi pop-opera Paula Seling

19.50, Scuarul Mircea cel Bătrân - Concert de muzică pop-opera cu Cezar Ouatu

Luni, 20 mai

10.00, Primăria Municipiului - Şedinţa Festivă a Consiliului Local

10.00 – 20.00, Scuarul Mircea cel Bătrân - Târgul Meşterilor Populari Vâlceni

10.00 – 20.00, Scuarul Mircea cel Bătrân – Târgul de Carte

10.00, Scuarul Mircea cel Bătrân – Spectacolul ”Primăvara oraşului meu” al preşcolarilor de la grădiniţele din municipiu

11.00 - Paradă pe traseul Primăria Municipiului – Statuia lui Mircea cel Bătrân

11.15, Statuia lui Mircea cel Bătrân – ”Io, Mircea Voievod”, moment artistic prezentat de Teatrul Municipal ”Ariel”

12.00, Podul Carol - inaugurarea ansamblului de picturi ”Imagini-monumente ale Râmnicului”

14.00, Primăria municipiului – Simpozion cu tema ”Dezvoltarea Râmnicului după Marea Unire - prefigurare a modernului municipiu de astăzi”; Expoziţie de documente cu tema ”Râmnicul acum 100 de ani”

18.00, Filarmonica ”Ion Dumitrescu” - Concert Simfonic; Închiderea Festivalului ”Tinere Talente” şi decernarea Diplomelor de Excelenţă.

19.00, Parcul Zăvoi - Concursul Naţional de Automodele, demonstraţie de automodele

19.00, lacul din Parcul Zăvoi - Concursul Naţional de Navomodele, demonstraţie de navomodele

20.00, Scuarul Mircea cel Bătrân - Concert de muzică pop Ioana Ignat

21.00, Scuarul Mircea cel Bătrân - Concert de muzică pop Lora

22.00, Zona Centrală - Foc de Artificii

Organizator: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI RÂMNICU VÂLCEA în parteneriat cu:

Asociaţia ”Sportul pentru Toţi”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Filarmonica ”Ion Dumitrescu”, Forumul Cultural al Râmnicului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, Muzeul Judeţean ”Aurelian Sacerdoţeanu”, Palatul Copiilor, Serviciul Judeţean Vâlcea al Arhivelor Naţionale, Teatrul Municipal ”Ariel”, Uniunea Artiştilor Plastici – filiala Vâlcea

Mai multe vernisaje ale unor expoziţii de artă plastică, icoane şi caricaturi sunt programate în cuprinsul ”Zilelor Râmnicului” prin grija Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Vâlcea. Iubitorii acestui gen artistic se vor putea delecta cu expoziţii la Galeria ”Artex”, în galeriile Cozia ”Pasaj 1” şi ”Pasaj 2”, la Muzeul de Artă ”Casa Simian” şi la Muzeul Satului Bujoreni, printre expozanţi numărându-se artiştii Tudor Meiloiu, Doru Drăguşin, Ion Aurel Gârjoabă sau Mihai Pânzariu Pim. Totodată luni, 20 mai, la ora 12.00, a fost programată inaugurarea ansamblului de picturi ”Imagini-monumente” ale Râmnicului de pe aleea Doru Chiriţă (lângă Podul Carol I), o lucrare deosebită, cu şanse reale de a intra în ”Cartea Recordurilor”, prin care autorul, profesorul Adrian Luţă, a scos la lumină, într-un mod original - pictură în ulei pe panourile fonoabsorbante de mari dimensiuni din plexiglas - adevărate imagini-emblemă ale Râmnicului de ieri şi de azi.

Spectacolele muzicale vor reprezenta, şi la această ediţie a Zilelor Râmnicului, un element important, venind în întâmpinarea melomanilor de toate genurile. În contextul festiv al celei mai importante manifestări identitare a municipiului se desfăşoară cea de-a 40-a ediţie a Festivalului ”Tinere Talente”, care îşi propune, prin concertele susţinute în zilele de 18, 19 şi 20 mai la Filarmonica ”Ion Dumitrescu” sau la Galeria ”Artex”, să ofere o rampă de lansare tinerilor muzicieni din întreaga ţară. În alt registru, la Cinematograful ”Geo Saizescu”, în zilele de sâmbătă şi duminică, 18-19 mai, cu începere de la ora 10.00, se desfăşoară o nouă ediţie, a XII-a, a Festivalului Naţional de Interpretare Muzicală pentru Copii şi Tineret ”Flori de cântec românesc”, cu participarea unui număr impresionant de copii din mai multe judeţe. Iar pe scena din Scuarul Mircea cel Bătrân vor urca îndrăgiţi solişti şi interpreţi de renume în mai multre genuri muzicale: sâmbătă, 18 mai, de la ora 18.00 - Orchestra ”Rapsodia Vâlceană”, Cristina Udrea, Mioara Raica, Alin Pavelescu, Luminiţa Tănăsie, Rodica Nicolaescu, Ana Maria Iorga, Trupa de dans AS a Palatului Naţional al Copiilor Bucureşti, Marius Zorilă şi Lavinia Goste; duminică, 19 mai, de la ora 18.15 - Corul ”Euphonia” al Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”, Paula Seling şi Cezar Ouatu, iar luni, 20 mai, de la ora 20.00 – Ioana Ignat şi Lora, la finalul acestor recitaluri, la ora 22.00, fiind programat şi un spectaculos foc de artificii.

Page 1 of 256