Acest site folosește cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimați acordul pentru folosirea cookie-urilor.

CENTRUL DE SERVICII TERAPEUTICE PENTRU COPILUL CU AUTISM – MARA

Publicat Miercuri, 08 Decembrie 2010 08:49
Ultima modificare facută Vineri, 31 Martie 2017 09:03 Citit de 7882 ori
 

CENTRUL DE SERVICII TERAPEUTICE PENTRU COPILUL  CU AUTISM „MARA”

 

Este rezultatul aprobării unui proiect implementat de către Direcţia de Protecţie Socială Rm.Vâlcea în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Vâlcea, în cadrul schemei de finanţare Programul Phare 2004-2006, Coeziune Economică şi Socială – Servicii Sociale, în perioada decembrie 2008-noiembrie 2009.

 

Scop: îmbunătăţirea gradului de adaptabilitate socială şi a calităţii vieţii copiiilor cu tulburări din spectrul autist prin oferirea de servicii sociale specializate şi sprijinirea persoanelor de referinţă din familie/anturaj în cadrul unor activităţi de consiliere şi instruire.

Beneficiari:  

- copiii cu autism sau tulburări din spectrul autist cu domiciliul sau reşedinţa pe raza municipiului Rm.Vâlcea;

- familiile de apartenenţă, reprezentanţi legali;

 

Servicii:

Servicii de recuperare şi reabilitare, socializare şi petrecere timp liber prin:

  • psihodiagnoză
  • terapia limbajului şi a comunicării
  • terapia ocupaţională
  • kinetoterapia
  • ludoterapia
  • terapia psihomotrică
  • artterapia
 

Servicii de consiliere psihologică pentru copil şi familie, orientare profesionlă prin:

-  consiliere psihologică

-  consiliere socială

-  training-uri cu diverse tematici

 

Capacitate: 35 locuri

Finanţare: buget local, donaţii, sponsorizări

 

ADRESA:

Rm. Vâlcea, str. Copăcelu nr. 182 (Şcoala Generală nr.6)

tel./fax: 0250 773 383

programul de lucru cu publicul/beneficiarii serviciului:

1. pentru copii care frecventează programul de activităţi în  grupe : luni – joi:15,00 – 19,00;

2. pentru părinţi/reprezentanţi legali  beneficiari de servicii de consiliere :vineri

persoane de contact: Ana Maria Lungu -  coordonator centru; tel.074 897 3719

 

ACTIVITATI DESFASURATE IN CADRUL CENTRULUI MARA

            2 Aprilie (Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului) – a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2007, pentru a trage atenţia întregii lumi asupra problematicii autismului. Activităţile organizate în această zi au ca scop creşterea gradului de conştientizare a publicului larg cu privire la autism şi transmiterea de informaţii despre importanţa diagnosticării precoce şi a intervenţiei timpurii.

            Peste tot în lume, mii de clădiri importante sunt iluminate în albastru, în semn de solidaritate şi susţinere a milioane de persoane şi familii din toată lumea afectate de autism.

            Prin înfiinţarea Centrului de servicii terapeutice pentru copilul cu autism ”Mara”, Municipiul Râmnicu Vâlcea a demonstrat că este un oraş în care sănătatea copiilor este responsabilitatea întregii comunităţi.

            Anual, echipa de specialişti a centrului, cu implicarea partenerilor şi sprijinul autorităţilor locale, s-au alaturat Campaniei Light it up blue! şi au iniţiat acţiuni de sensibilizare şi informare a comunităţii: realizare şi distribuire materiale informative (pliante, flyere, fluturaşi în locaţii diverse – şcoli, farmacii, cabinete de medicină generală), participare la emisiuni TV şi cu articole în presa locală, organizare ateliere de lucru, scenete şi mini-spectacole în incinta unor instituţii/locaţii din municipiu (cinematograf, Palatul copiilor, River Plaza Mall),

            Autismul este o realitate, iar autorităţile locale au sprijinit şi vor sprijini şi pe mai departe aceşti copii şi familiile lor.

 

Activitati creative

În cadrul activităţilor de artterapie şi terapie ocupaţională suntem ajutaţi să ne exersăm îndemânarea şi creativitatea în timp ce confecţionăm cu entuziasm mărţişoare, felicitări, ornamente în toate culorile. Ne punem imaginaţia la treaba, cu mic, cu mare...colorăm, decupăm, lipim, pictăm cu perseverenţă!

 

Cabinet de stimulare multisenzoriala

            Învăţăm, dar ne şi jucăm, facem sport şi ne relaxăm!Unii dintre noi preferă activităţile de sport şi kinetoterapie, alţii mergem cu plăcere la sala de stimulare multisenzorială, o locaţie atractivă, de stimulare şi relaxare totodată. . Cu toţii construim, facem lego, ne jucam cu mingile, cu instrumentele muzicale, ascultăm cu plăcere diverse melodii, fiind fascinaţi de sistemele de iluminat multicolor.

Ne place să învăţăm, ne place să fim învăţaţi!

Unul din obiectivele noastre este formarea continuă, atât pentru specialişti, cât şi pentru părinţii beneficiarilor noştri.

- Am organizat în cadrul centrului sesiuni de formare (cursuri/workshopuri) pentru terapeuţi şi pentru părinţii copiilor cu TSA. Cursurile au fost susţinute de specialişti acreditaţi internaţional (BCBA si BCaBA) în terapia ABA.

- Am participat şi participăm anual la Conferinţa Internaţională ABA, organizată la Bucureşti, (cel mai important eveniment ştiinţific în domeniu din Sud-Estul Europei).

 

Ingrijirea spatiului

            La centru învăţăm cum să avem grijă de spaţiul nostru. Facem curăţenie şi aşejăm jucăriile la locul lor. Curăţăm spaţiul de joacă, adunăm hârtiile şi peturile, plantăm flori. Ghioceii, vestitorii primăverii, îi oferim cu drag mămicilor noastre!

Media

CENTRU MARA