Mesajul primarului Mircia Gutău cu ocazia sărbătoririi Zilei Pompierilor

 

Domnule inspector-şef,

 

Stimaţi invitaţi,

 

Dragi pompieri,

 

 

 

Ziua de 13 septembrie este acea zi din an în care îi sărbătorim pe cei cărora le datorăm, în celelalte 365 zile ale anului, siguranţa fizică, păstrarea bunurilor cele mai de preţ sau chiar viaţa în cazul unor accidente sau cataclisme naturale. Vedem deseori la jurnalele de ştiri intervenţii ale pompierilor, în urma cărora efectele unor dezastre, fie ele provocate de neglijenţa omului sau de furia naturii, sunt diminuate simţitor. Dar de prea puţine ori se povesteşte şi despre efortul extraordinar, despre pregătirea de specialitate, despre antrenamentele de zi cu zi sau despre nesomnul din turele de noapte. Pentru că, în esenţă, în asta constă munca pompierilor: nu doar intervenţii la evenimente, ci o pregătire continuă pentru ca acele intervenţii să fie unele cât mai de succes, dar şi cât mai puţine. Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a lucrat în numeroase rânduri alături de pompierii din cadrul ISU ”General Magheru” pe principiul, foarte sănătos, că prevenirea este cea mai eficientă armă împotriva necazurilor, şi folosesc această ocazie festivă pentru a le mulţumi public pentru disponibilitatea spre colaborare de care au dat dovadă.  Iar astăzi, când marcăm 168 de ani de când căpitanul de pompieri Pavel Zăgănescu îşi conducea compania în lupta din Dealul Spirii, sunt onorat să urez pompierilor vâlceni, în numele comunităţii locale a Râmnicului, multe reuşite în pregătirea specifică, succes în intervenţiile la evenimente şi un sincer La Mulţi Ani!

 

 

 

 

 

 

ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA

 

 

 

La 13 Septembrie, anul acesta s-au împlinesc 168 de ani de când compania de pompieri comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a ridicat, cu un curaj exemplar, împotriva trupelor turceşti venite să înăbuşe Revoluţia de la 1848.

 

Cu prilejul „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, în data de 13.09.2016, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a organizat o serie de manifestări dedicate acestui moment festiv.

 

În intervalul orar 11.00 - 13.00, cetăţenii au vizitat atât unitatea din Rm. Vâlcea - Strada Decebal nr. 7, cât şi subunităţile din: Drăgăşani – strada Nucilor nr.1, Brezoi, Govora, Grădiştea şi Măciuca, prilej cu care au aflat detalii cu privire la specificul armei şi a tehnicii din dotare.

 

La ora 11.00, pe platoul inspectoratului s-a dat startul activităţilor omagiale în cadrul cărora s-a prezentat semnificaţia „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, după aceea s-a  oficiat o slujbă religioasă pentru eroii pompieri.

 

După ce au fost transmise mesajele autorităţilor, au fost recompensate cadrele militare cu:

 

  • Înaintarea în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, astfel:

    la gradul de locotenent colonel: Niţu Cristian-Radu; la gradul de plutonier adjutant: Badea Gerge-Cristian, Ciopec Ion, Gogu-Neacşu Victoria-Alina şi Neagu Silviu-Gabriel.

  • „Mulţumiri” pentru 156 de angajaţi;

  • „Felicitări” pentru 55 de cadre

  • Diplome de onoare, oferite de Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al judeţului Vâlcea, echipajului, câştigător al Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat la proba „Acordarea primului ajutor calificat”, format din: Cpt. Băcănaru Ionuţ - şef de lot; Plt. adj. şef Nuţă Cecilia - coordonator lot şi concurenţii: Plt. maj. Cârciumaru Cristian, Plt. maj. Gavrilei Lucian, Plt. maj. Petria Rareş, Plt. maj. Ciortan Ovidiu.

  • Diplome de onoare, oferite de Agenda pompierului s-au acordat, în semn de recunoştinţă pentru îndeplinirea exemplară a misiunilor, următoarelor cadre: plutonier adjutant Ticu Eugen; plutonier adjutant Fălcuţă Eugen Alexandru; plutonier major Bălăşoiu Dan-Marian; plutonier major Oprea Teodor - Alexandru

    Au urmat premierile competiţiilor sportive organizate cu ocazia acestei zile festive, astfel:

    Campionatul de minifotbal a fost câştigat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al Judeţului Vâlcea, pe locul doi s-a clasat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,, Ştefan Buterez” al  Judeţului Vâlcea, iar pe locul trei s-a clasat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea.

    La campionatul de minifotbal interne locul I a fost ocupat de Garda de Intervenţie Râmnicu Vâlcea, iar locul II de Detaşamentul de Pompieri Drăgăşani şi pe locul III s-a situat Garda de Intervenţie Govora.

    Campionatul de tenis de masă intern a fost câştigat de maior Florea Marian- Alin, acesta fiind urmat de plt. maj. Stroie Adrian-Cristian şi plt. maj. Eftenie Adrian.

    Campionatul de fotbal-tenis intern a fost câştigat de echipa formată din plt. adj. Păunaş Iulian  şi  sg. maj. Gâlcescu, urmat de echipa formată din plt. maj. Cîrstian Gheorghe şi plt. maj. Văcaru Cosmin, iar locul III de echipa  formată din plt. adj. şef. Ucă Matian şi plt. adj. Constantinescu Ion.

    La campionatul de tenis de câmp intern locul I a fost câştigat de cpt. Decu Marian, Locul II de locotenent Sandală Bogdan şi locul III de cpt. Urluială Marius.

    Probele de la Concursurile Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă au fost câştigate, astfel:  la „Scara de fereastră”: locul I  a fost ocupat de  plt. maj. Teleşpan Claudiu, locul II de plt. maj. Cîrstian Gheorghe, locul III de plt. Obogeanu Marius; iar la „Pista cu obstacole pe 100 de metrii”: locul I a fost câştigat de plt. Obogeanu Marius, locul II plt. Burlan Marian-Nicolae şi locul III plt. maj. Cîrstian Gheotghe

     

    Activităţile omagiale au fost încheiate cu defilarea cu “Drapelul de Tradiţii al Unităţii” prin faţa autorităţilor.

    Ziua a fost încheiată cu executarea exerciţiilor demonstrative: „Scara de fereastră”, „Dispozitivul de intervenţie”, descarcerare şi acordarea primului ajutor calificat şi utilizarea platformei de lucru la înălţime.

    În data de 07.09.2016, începând cu ora 15.00, s-a oficiat o slujbă de pomenire a pompierilor căzuţi la datorie şi au fost depune coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului cpt. (p.m.) Dumitru Croitoru din satul Fişcălia - comuna Ioneşti.

    Pe timpul Revoluţiei Române din decembrie 1989, Căpitanul postmortem DUMITRU CROITORU, angajat al Grupului de Pompieri Sibiu, a căzut la datorie acţionând cu dârzenie şi curaj pentru îndeplinirea misiunilor specifice. De atunci, în fiecare an, cu ocazia Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România – pompierii vâlceni şi sibieni deopotrivă, se alătură familiei îndurerate pentru comemorarea celui ce a fost şi va rămâne în amintirea pompierilor „Eroul Pompier Căpitanul (p.m.) DUMITRU CROITORU”, un simbol al dăruinţei şi sacrificiului pompierilor pe altarul libertăţii.

     

    Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

 

Citit de 1948 ori Ultima modificare facută Marți, 13 Septembrie 2016 16:11
Top