Spectacolul pentru copii „Dănilă Prepeleac” în PREMIERĂ la Teatrul Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea

Teatrul Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea vă invită duminică, 4 martie 2018, de la ora 12:00, la premiera spectacolului pentru copii „Dănilă Prepeleac”, după Ion Creangă, regia artistică, scenografia și coloana sonoră Boris Melinti, care va avea loc la Sala Cinematografului „Geo Saizescu” (adresa: Bulevardul Tineretului nr. 2, Râmnicu Vâlcea, cartier Ostroveni). Cei mici sunt invitați să descopere prin intermediul acestui spectacol frumusețea teatrului pentru copii într-o dramatizare ce aduce pe scenă personaje din poveștile românești.
„Basmul „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă a fost publicat la 1 martie 1876 în revista „Convorbiri literare”. Titlul este chiar numele eroului, urmat de porecla dată de săteni, Prepeleac. Prepeleacul este un par înfipt în pământ cu crăcane scurte pe care se pun oalele și ulcelele la uscat. O poreclă ce sugera sărăcia, nepriceprerea și credulitatea țăranului. Acțiunea basmului se petrece în atmosfera satului arhaic, întrun vag temporal: „odată, într-un sat”. În tradiția basmului popular se întâlnesc opoziții între personajul bogat, altul sărac. Conform mentalității populare, sărăciei îi corespunde omenia, dar și nenorocul, pentru că „de multe ori fugea el de noroc și norocul de dânsul. Dănilă avea însă o pereche de boi frumoși. Fratele lui, sătul că Dănilă venea mereu să-i împrumute carul, îl trimite la târg să-și vândă boii și să-și cumpere alții, mai mici și mai ieftini, iar cu banii rămași să-și cumpere un car. Zis și făcut….. doar că-n drumul lui până la târg, Dănilă schimbă boii pe un car, carul pe o capră, capra pe o gâscă și gâsca pe o pungă. Dănilă se întoarce la fratele lui, îi dă punga și împrumută carul cu boi pe care din prostie și nechibzuință, îi omoară. Amintindu-și de vorba fratelui că ar fi mai bine să se călugărească decât să necăjească lumea, Dănilă se hotărăște să construiască o mănăstire, dar atrage împotrivirea dracilor care pretind că locul, iazul și pădurea sunt ale lor. Dracii încearcă să-l mituiască cu bani doar să renunțe la zidirea mănăstirii și îl supun chiar unor probe, în urma cărora Dănilă își dovedește istețimea. Asta ar fi descrierea pe scurt a poveștii „Dănilă Prepeleac”. Cum se petrece, însă, această poveste pe scena unui teatru, în interpretarea actorilor, rămâne să vizionați spectacolul pe care urmează să vi-l prezentăm.”, a declarat regizorul Boris Melinti. Din distribuție fac parte actorii Ionuț Mocanu (Dănilă Prepeleac), Gogu Preda (Michiduță), Cătălina Sima Getsck (Cumnata) și Dan Constantin (Fratele).
Biletele se pot achiziționa de la sediul cinematografului Cinematografului “Geo Saizescu” (B-dul Tineretului nr. 2A, Râmnicu Vâlcea)
Citit de 2163 ori Ultima modificare facută Vineri, 02 Martie 2018 22:08
Top