Şedinţa festivă a Consiliului Local Municipal cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Râmnicului

Municipiul Râmnicu Vâlcea marchează în aceste zile 629 de ani de la prima sa atestare documentară într-un hrisov al domnitorului Mircea cel Bătrân, printr-o serie de evenimente dintre cele mai diverse. Sărbătoarea din 20 mai - Ziua Râmnicului – este, poate, unul din cele mai potrivite prilejuri pentru a preţui şi mai mult tradiţia şi istoria acestor locuri.

Spun aceasta pentru că avem cu ce ne mândri. Numele oraşului nostru a apărut pentru prima dată scris într-un document emis de un domnitor de excepţie al Ţării Româneşti, o figură dintre cele mai importante ale istoriei naţionale. La acel moment, 20 mai 1388, Râmnicul era deja o structură urbană bine definită, o aşezare cu o istorie multimilenară în spate, un loc de întâlnire a Orientului cu Occidentul şi un centru comercial înfloritor. Un an mai târziu, la 4 septembrie 1389, acelaşi domnitor Mircea cel Bătrân numea Râmnicul ”oraşul domniei mele”, punându-ne astfel în linia strălucită a cetăţilor de scaun ale Ţării Româneşti. De atunci şi până în zilele noastre, istoria consemnată în documente urma să mai menţioneze numele Râmnicului în multe alte ocazii frumoase, spre bucuria atât a înaintaşilor noştri, cât şi a noastră - urmaşii de azi.

Această moştenire deosebită, lăsată nouă de vieţuitorii pe aceste meleaguri, ne bucură, dar ne şi obligă. Suntem mândri de tradiţia şi istoria acestor locuri, dar cu atât mai mult trebuie să lucrăm cu toţii, împreună, la construirea prezentului şi la proiectarea viitorului. Cinstim valorile trecutului, dar asta nu înseamnă că nu putem crea, la rândul nostru, alte valori, care să rămână peste timp. Toate acestea, făcute cu înţelepciune, ca să dureze, reprezintă cel mai bun mod în care putem sărbători darul făcut nouă de frumoasa istorie a Râmnicului.

Urmează câteva zile de spectacole de toate genurile, întreceri sportive, activităţi de agrement, un târg al meşterilor populari, un festival al luminii şi multe alte evenimente. Vă invit pe toţi să participaţi la momentele pregătite de Primăria municipiului împreună cu partenerii noştri şi, bucurându-vă alături de cei dragi, să nu uitaţi să adresaţi un gând bun şi oraşului acesta minunat în care suntem norocoşi trăitori.

La Mulţi Ani Râmnicu Vâlcea!

La mulţi ani tuturor râmnicenilor!

Citit de 2917 ori Ultima modificare facută Miercuri, 21 Iunie 2017 15:14

Media

Top